Perushaun ohje

  1. Kirjoita haettava sana hakusanakenttään.
  2. Jos haluat rajata hakua tiettyihin sanastoryhmiin, valitse haluamasi sanastoryhmät valikosta.
  3. Napsauta suurennuslasi-painiketta tai paina ENTER-näppäintä.

Tällä haulla etsitään kaikista termikentistä (termit, synonyymit, hylättävät termit ja hakutermit). TEPA tuo esiin kaikki termitietueet, joista löytyy täsmälleen etsitty termi. Termitietueissa voi olla piilotettuja hakutermejä, jolloin haettu termi ei näy käyttäjälle tietueessa.

TEPA näyttää samalla myös luettelon termeistä, joiden alku on lähellä haettua termiä. Hakusanalla puhelin tehty haku ehdottaa muun muassa termejä puhelinkokous ja puhelinpäivystys. Luettelossa jokainen termi on linkki: termiä napsauttamalla saa kyseisen termin sisältävät termitietueet näkyviin. Tiettyyn sanaan päättyviä termejä voit etsiä *-haulla. Katso lisää ohjeita hieman alempana.

Käytettävissä olevat sanastot on yhdistelty sanastoryhmiksi aineiston tyypin tai lähteen mukaan. Haun voi halutessaan rajoittaa haluttuihin sanastoryhmiin. Sanastoryhmien sisältämät aineistot on lueteltu etusivulla, ja sitä kautta saa myös tietoja eri sanastojen taustoista.

Haettavien kielten rajaaminen

Asetusten Lähtö- ja kohdekielet -sivulla voi rajata haussa käytettäviä kieliä. Valitsemalla tietyt lähtökielet haku kohdistuu termeihin vain näillä kielillä. Kun tietyt kohdekielet ovat valittuna, tuloksista piilotetaan muunkieliset tiedot. Huomaa kuitenkin, että hakutuloksissa on myös sellaisia termitietueita, jotka eivät sisällä tietoja kaikilla valituilla kohdekielillä. Tehdyt kielivalinnat jäävät selaimen muistiin, ja hakutulossivulle tulee huomautus ”Suodatin käytössä”, kun osa hakutuloksista jää tehdyn rajauksen takia näyttämättä. Piilotetut tiedot saa näkyviin napsauttamalla ”Näytä piilotetut kielet”.

Edistyneet hakuominaisuudet

Kirjoita hakusanaksi

  • puhelin, jos haluat etsiä termin puhelin vastineet, synonyymit tai muut selitteet
  • *puhelin, jos haluat luettelon puhelin-loppuisista termeistä (kuten "matkapuhelin").
  • puhelimet, niin TEPA näyttää luettelon termeistä joiden alku on lähellä termiä puhelimet

TEPAn hakuominaisuuksiin kuuluu myös yleismerkkihaku. Haussa voi käyttää seuraavia yleismerkkejä:

? = mikä tahansa merkki (esim. haku ?-vitamiini löytää muun muassa termit A-vitamiini ja C-vitamiini)
* = mikä tahansa merkkijono (esim. haku tietokone* löytää kaikki tietokone-alkuiset termit)
[] = merkkijoukko (esim. haku [0-9]* löytää kaikki termit, jotka alkavat numerolla)
[!] = negaatio (esim. haku väri*[!s] löytää kaikki väri-alkuiset termit, jotka eivät pääty s-kirjaimeen)
@ = toista edellinen ainakin kerran (esim. haku tu@li löytää termit tuli ja tuuli)
+ = toista edellinen (esim. haku F+ löytää termin FF)
\ = käsittele yleismerkki tavallisena merkkinä (esim. haussa [0-9]\+ plusmerkkiä ei tulkita yleismerkiksi, jolloin löydetään termit 2+, 4+ ja 8+).

Yleismerkkejä voi käyttää haussa myös useampia. Niinpä esimerkiksi hakusana ak@u* tuo akku- ja akun-alkuisia termejä, kuten akkulaturi ja akunlaturi.